top of page
Buscar
Foto del escritorLlar d'infants La Cabana

Retornem els cargols a casa seva

Durant un trimestre i mig els cargols han estat amb nosaltres però després de les vacances de nadal ens vam adonar que els cargols no es movien tant com ho feien abans i alguns s’havien amagat sota terra. Observant-los vam descobrir que tenien una petita capa i aleshores, les educadores ens van explicar que els cargols quan tenen fred es tanquen dins la seva closca i formen aquesta capa amb les seves baves per protegir-se.


El dimecres de cendra vam sortir a enterrar la sardina i vam aprofitar per retornar els cargols en el seu àmbit natural.


Amb aquest projecte hem obtingut diferents experiències que ens han enriquit molt.

Hem pogut observar quins aliments els hi agraden més per menjar, com per exemple el moresc, l'enciam, la pastanaga o la poma. En canvi ens vam adonar que hi ha altres aliments que no els hi van agradar gens, com per exemple les pipes de l'amanida, les tortitas o el pa. A la vegada, també vam descobrir que el color de les caques depèn del que mengen: si mengen pastanaga les fan de color taronja i si mengen enciam les fan de color verd.


Amb els cargols hem treballat els hàbits d'higiene. Cada matí netejàvem les caques dels cargols i cada cert temps, quan vèiem que la caragolera estava molt bruta fèiem una neteja general: la buidàvem, la netejàvem amb aigua i la tornàvem a omplir de sorra nova i pals; perquè aquests pals eren com els tobogans dels nostres cargols!


Ah! I de tant en tant, els mullàvem amb una mica d'aigua perquè els cargols estaven més contents quan plovia que quan feia sol. Els dies de pluja, aprofitàvem per treure'ls al pati i observàvem que els cargols els hi agradava molt perquè sortien de dins la seva closca i passejaven durant molta estona!



Així mateix, hem fet diverses activitats relacionades amb els cargols; per descobrir si els cargols eren lents o ràpids, vam fer una cursa de cargols. En acabar la cursa vam poder afirmar que els cargols es desplacen molt lentament i com els hi havíem posat una mica de pintura anaven deixant un rastre de color amb les seves baves.



Per treballar la motricitat fina, un dia dins els ambients vam afegir una proposta per enganxar gomets rodons de diferents colors a la closca d’un gran cargol dibuixat en un paper.



En la part musical vam cantar la cançó “Cargol treu banya” tot seguint el ritme amb instruments de percussió.



Finalment, per fer créixer la família de cargols, un dia vam fer una sortida pel poble per anar a buscar-ne més. Tanmateix, alguns nens/es de la llar també en portaven de casa seva que havien anat a buscar amb les seves famílies.



Poc abans de les vacances de nadal, vam tenir una gran sorpresa...


Van néixer els petits cargolets!

Vam descobrir que els cargols neixen d’ous que són com unes petites boletes semitransparents que ens costava molt de trobar-les.


Van arribar les vacances de nadal i la família de la Caelia es va oferir a fer-se càrrec de cuidar dels cargols i al gener, quan van tornar a la llar, vam observar com havien crescut una mica els petits cargolets :)


Amb aquest projecte hem après molt del món dels cargols, els hem cuidat i els hem estimat molt! Gràcies a ells hem après com es mouen, com mengen i com es reprodueixen.


Ha sigut una molt bona experiència tant pels petits de la llar com per les famílies i les educadores!



Les educadores


77 visualizaciones0 comentarios

Entradas Recientes

Ver todo

Comentarios


bottom of page